3η Δεκεμβρίου: Βιωματικές Δραστηριότητες για την Παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας Ατόμων με Αναπηρία και στο μάθημα Φυσικής Αγωγής, οργανώθηκαν κινητικές δραστηριότητες με σκοπό να προωθηθεί μια κουλτούρα κατανόησης, σεβασμού, αλληλεγγύης και αποδοχής της διαφορετικότητας, δίνοντας τη δυνατότητα στους/στις μαθητές/-τριές μας να γνωρίσουν βιωματικά Παραολυμπιακά αθλήματα και να μπουν στη θέση των ανθρώπων με αναπηρία ώστε να καταλάβουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.
Δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν:
1) Goalball
Το Γκόλμπολ είναι αποκλειστικά Παραολυμπιακό άθλημα. Πρόκειται για ομαδικό άθλημα, στο οποίο συμμετέχουν μόνο τυφλοί αθλητές ή αθλητές με μειωμένη όραση. Οι παίκτες για να ανταποκριθούν στο υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού πρέπει να διαθέτουν υψηλή τεχνική, δύναμη, ταχύτητα, γρήγορη αντίδραση, ομαδικότητα, ευλυγισία και καλή αίσθηση του χώρου. Σε επίπεδο αναψυχής μπορούν να ασχοληθούν όλοι ανεξάρτητα από ηλικία, φυσική κατάσταση ή βαθμό απώλειας όρασης.
Το Γκόλμπολ διεξάγεται σε κλειστό γήπεδο Πετοσφαίρισης. Παίζεται από άνδρες και γυναίκες και κάθε ομάδα αποτελείται από τρεις βασικούς παίκτες και τρεις αναπληρωματικούς. Σκοπός του παιχνιδιού είναι η μία ομάδα να κυλήσει τη μπάλα με το χέρι προς την αντίπαλη πλευρά και να σημειώσει γκολ, ενώ οι αντίπαλοι παίκτες προσπαθούν να την αποκρούσουν με οποιοδήποτε μέρος του σώματός τους. Νικήτρια αναδεικνύεται η ομάδα που θα πετύχει τα περισσότερα γκολ. Η διάρκεια του αγώνα είναι δύο ημίχρονα των δέκα λεπτών.
2) Πετοσφαίριση καθιστών
Η Πετοσφαίριση καθιστών αθλητών έκανε την εμφάνισή της το 1956 και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ομαδικά αθλήματα για αθλητές με αναπηρία. Οι διαφορές μεταξύ Παραολυμπιακής και Ολυμπιακής Πετοσφαίρισης είναι ελάχιστες. Συγκεκριμένα, στην Πετοσφαίριση καθιστών, οι διαστάσεις του γηπέδου είναι μικρότερες, το φιλέ (δίχτυ) τοποθετείται σε πιο χαμηλό ύψος, ενώ οι αθλητές αγωνίζονται καθιστοί.
Το άθλημα απαιτεί ένταση, αγωνιστικότητα, συνεργασία και στρατηγική από τους συμμετέχοντες. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν αθλητές με κινητικές αναπηρίες (ακρωτηριασμό ή άλλη κινητική αναπηρία). Στην Πετοσφαίριση καθιστών οι αθλητές και αθλήτριες, μολονότι δεν κατατάσσονται σε κατηγορίες όπως στα άλλα αθλήματα, πρέπει να πληρούν τους όρους της ελάχιστης αναπηρίας.
3) Διαδρομή περπατήματος τυφλού με συνοδό
Οι μαθητές και μαθήτριες βίωσαν διαδρομές περπατήματος ως τυφλοί. Με την απώλεια οπτικής ανατροφοδότησης, έμαθαν να “εκμεταλλεύονται” τις υπόλοιπες αισθήσεις (ακοή, αφή), μέσω συνοδείας μαθητή/τριας, όπου με συγκεκριμένα χτυπηματάκια στην πλάτη τους, μπορούσαν να βρουν επιτυχώς τον προσανατολισμό τους.
Πρόγραμμα ‘Τρίποντα στα σχολεία’
Συμμετοχή στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Τρίποντα στα σχολεία» της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, την Τετάρτη 27/11/2024 (τάξεις Ε και ΣΤ). Το πρόγραμμα ΤΡΙΠΟΝΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ είναι εγκεκριμένο πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων σύμφωνα με την υπ’ Αρ. Πρωτ.: 140875/Δ5-08.12.2023.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ – αποκτάμε θετική άποψη για τον αθλητισμό.
Ο εκπαιδευτικός στόχος του προγράμματος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης είναι η εκμάθηση των δεξιοτήτων, όπως αυτές αναφέρονται στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, μέσα από εύκολες και διασκεδαστικές για τα παιδιά ασκήσεις, οι οποίες καλύπτουν όλο το φάσμα των προτεινόμενων στόχων (βιωματικός, ψυχοπνευματικός, βιολογικός, κινητικός-εκφραστικός, κοινωνικός-ηθικός) της Φ.Α.
Οι προκλήσεις και οι ανάγκες που δημιουργούνται στη σύγχρονη εποχή απαιτούν, περισσότερο από ποτέ, την καλλιέργεια συγκεκριμένων αρχών και αξιών του αθλητισμού όπως είναι η ευγενής άμιλλα, το ευ αγωνίζεσθαι, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός, το fair-play.